Statik IP Nedir? Ne İşe Yarar?
IP adresi, internet kullanıcılarına atanan kimlik numarası görevi görür. IP numarası ile bilgisayarlar arasındaki veri iletişimi gerçekleştirilir. IP numaraları sınırlıdır ve rastgele atanır. Yani, internetten herhangi bir sebeple çıkıp tekrar giriş yapan kişilerin IP numaraları değişir.
IP Adresi Nedir?
IP adresi, cihaza atanan ve kimlik görevi gören bir sayıdır. Bu benzersiz sayı, bilgisayarınızın adresi/kimliği görevini görür. Yapılan alışverişlerin ya da postaların eve gönderilmesi için adres gerekiyor olması gibi, bilgisayarların iletişim kurması için de IP adreslerinin var olması gerekir. Public, Private, Static ve Dynamic olmak üzere dört farklı IP adres tipi vardır.
Statik IP Nedir?
Statik IP adresi, değişmeyen adrestir. Cihaza bir IP adresi atanması durumunda, cihaz kullanımdan kaldırılıncaya kadar aynı adres kullanılır. Genel IP yapısının aksine statik IP adresi kalıcıdır. Herhangi bir sebeple kalıcı IP numarasına sahip olanlar statik IP ürünü kullanır. Bu ürün, başkaları tarafından kullanılamaz ve internet üzerindeki adres görevi görür.
Görselin Kaynağı: https://www.fortinet.com/resources/cyberglossary/what-is-ip-address
Statik IP Nasıl Çalışır?
Statik IP adresleri, Servis Sağlayıcıları tarafından atanır. Servis Sağlayıcıları ile yapılan hizmet sözleşmesi kapsamında statik bir IP adresi sahibi olunabilir.
Statik IP Adresinin Avantajları
- Statik IP, diğer internet kullanıcıları tarafında kullanılmaz. Kullanılabilmesi için tarafınızca paylaşılması gerekir.
- Size özel olması ise internet ağlarının daha güvenli bir yapıya kavuşmasını sağlar.
- Özellikle firmalar, uzaktan destek veren çalışanlarının her seferinde farklı IP adresi bilgisi almak zorunda kalmamaları için statik IP adresi almayı tercih eder.
- Statik IP adreslerinde internet hızı, dinamik IP adreslerine göre daha yüksektir.
Statik IP Adresinin Dezavantajları
Statik IP genel olarak son derece avantajlıdır. Ancak büyük işletmelerde bilgisayar sayısının fazla olması ve her cihaza farklı bir IP numarası atama gerekliliği, IP çakışmalarına ve bağlantı kopukluklarına neden olabilir. Ayrıca sabit bir adreste bulunmak, sunucuların internet ortamında saldırıya açık olmasını beraberinde getirir. Bilgisayar korsanları, sunucularınızın nerede olduğunu bilir ve saldırılarını gerçekleştirir.
Statik IP Nasıl Alınır?
Statik IP, Servis Sağlayıcıları ile yapılacak hizmet sözleşmesi ile alınır. Servis Sağlayıcıları tarafından sunulan statik IP adresleri, bağlantının yapıldığı modeme verilir. Bu sayede aynı modeme bağlanan birden fazla bilgisayar için statik IP hizmeti sağlanmış olunur.
Statik ve Dinamik IP Arasındaki Farklar
Statik ve dinamik IP arasındaki farklar ve statik IP avantajları şunlardır:
- Statik IP adreslerinin yönetimi ve kurulumu daha kolaydır.
- Statik IP ile uzaktan erişim daha kolay olur. Statik bir adres, özellikle uzaktan erişim sağlayanlar için kolaylık sağlar.
- Dinamik IP ücretleri, statik IP ile kıyaslandığında daha düşüktür.
- Dinamik IP, bilgisayar korsanlarına karşı koruma sağlaması sebebiyle daha güvenli kabul edilir. Statik yapı, bilgisayar korsanlarının saldıracakları adresi bilmelerini sağlar.
Statik IP Adresi Güvenli Midir?
Statik IP adresleri daha az güvenli olarak kabul edilir. Bu adreslerin değişmemesi, kalıcı olması, bilgisayar ya da veri korsanları açısından bulunabilirliği artırır.
Statik IP Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Statik IP sorgulaması yapmak için şu adımlar takip edilir:
- Windows ve R tuşlarına aynı anda basılır
- Açılan alana CMD yazılır ve enter tuşuna basılır
- İpconfig yazarak tekrar enter tuşuna basılır. Açılan ekranda IP adresi görülebilir.
Statik IP Nasıl Değiştirilir?
Statik IP değişmez ancak Servis Sağlayıcısından alınan hizmetin iptal edilmesi statik IP adresinin de iptal edilmesini sağlar.