Haber Siteleri İçin SEO Rehberi
Herkese merhaba.
Yeni rehberler ve sektörel taktikler ile blog’un kapsamını genişletmeye devam ediyorum.
Bugün, web’deki trafiğin büyük bölümünü sıklıkla eleştirilen tekniklerle de olsa çekmeyi başaran haber siteleri için SEO stratejilerinden ve organik büyüme hedefine gitmeye yardımcı olacak taktiklerden bahsedeceğim.
Hazırsanız başlayalım.
Öncelikle Nereden Başlayacağınızı Belirleyin
Bir haber sitesinde SEO operasyonuna başlıyorsak, öncelikle stratejide yer vereceğimiz geliştirme önerileri ve yaklaşımların ağırlıklarını ve tabi başlangıç noktasını belirlemeliyiz.
Başlangıç noktamız, tüm web sitelerinde ve sektörlerde olduğu gibi site mimarisi ve belki yakın bir çalışma alanı olarak UX/UI olmalı. Devamında ise herhangi bir web sitesinden farklı bir yaklaşıma sahip olmamıza gerek yok. Şu şekilde özetleyebilirim adımları;
- Site mimarisini ilk anda en optimum yapıya getirelim.
- Web sayfalarımızın sorunsuz ve efektif bir şekilde tarandığından emin olalım.
- İçerikte tüm beklentilerini ve performans noktalarını kapsayan derinlikte bir strateji inşa edelim.
- Tüm bu teorik işleri pratikte görelim ve sonuçları raporlayalım.
- Sonsuz bir döngü ile bu adımları tekrarlayarak maksimum performans gelişimi hedefleyelim.
Her bir adımı içeriğin devamında kapsamlı bir şekilde ele alacak ve herhangi bir soru işareti bırakmayacak olmanın yanında doğrudan uygulayabileceğiniz taktiklerden de bahsedeceğim.
İlk adıma geçmeden önce, bu adımların web sitesinin canlıda olup olmamasına bağlı değişkenlik göstermeyeceğinin altını çizmeliyim.
Halihazırda yayında olan bir haber sitesinde de ilk bakmamız gereken yer site mimarisidir çünkü burada yapılan bir hata, doğru odak noktayı yakalayamamak ve özellikle belirli dönemlerde yinelenmesi gereken içerikler ya da gündem olan isimlerle ilgili büyük ölçekli cannibalization problemleri yaşamamıza neden olur.
Diğer taraftan site mimarisini optimize ederken doğrudan crawl budget optimizasyonuna giden yolu da açacak ve aslında ikinci adımın “efektif” kısmına temas edeceğiz.
Dolayısıyla başlangıç noktamız doğal akış içerisinde olması ve ilerlememiz gereken noktaya gitmemizi sağlayacak.
Şimdi bu noktada nasıl bir yaklaşıma sahip olmamız gerektiğine bakalım.
Doğru Site Mimarisi İle Yola Çıkın
Haber siteleri için kategorizasyon oldukça net. Bugün web’deki haber sitelerinin %95’i kategori ağacında aynı yaklaşımı benimsiyor ve uyguluyor. Net olmayan konu, bu kategorileri nasıl konumlandırmamız gerektiği.
Tüm kategorileri kullanıcı ile ilk anda temas ettirmek mümkün değil. Bu nedenle bir önceliklendirme yapmamız gerekiyor. Önceliklendirme yaparken, bu kategorilerdeki haber kapasitemizi, yaptığımız haberlerin etki düzeyini ve hedef kitlemizin ilgi gösterdiği kategorileri ayrıştırmalıyız.
Örneğin; siyasete ve politik gündeme ilişkin yayın yapan, yayın çizgisi ve hedef kitlesinin beklentisi uyuşan bir ulusal haber sitesinde magazin haberlerinin ve kategorisinin ilgi çekmemesi yahut zaman zaman bu tip haberlerin kitle tarafından tepki görmesi muhtemeldir.
Ya da lokal bir haber sitesinin şehrin spor takımlarına ilişkin gündemin nabzını tutan haberlerinin ilgi çekmesi gayet doğal ve beklenen bir durumdur.
Özetle; akışta tüm kategoriler yer vermemiz gerekmekle beraber kategorileri konumlandırmada önceliklendirme kritiktir. Header, Footer ve Sidebar gibi alanların dışında ana sayfa konumlandırmasında da bu yaklaşım ile hareket etmek gerekir.
Site mimarisinde dikkat çekeceğim ikinci nokta; aynı konuya ya da başlığa temas eden haberleri gruplandırmamıza yardımcı olacak etiket yapısıdır. Bu yapıların doğru kurgulanması ve devamında web site akışı içerisinde yer almaları gerekir.
Haber siteleri için en kritik noktalardan biri etiketlerdir çünkü doğru oluşturulmayan, yinelenen ya da tekrar kullanılmayan etiketler değersiz sayfalar yaratır, crawl budget’ın optimum düzeyde kullanılmasını engeller ve var olmalarının getirdiği kafa karışıklığı ile cannibalization’ı tetikler.
Etiket sayfaları, doğrudan trafik hedefleyeceğimiz ve doğru kurgulandığı takdirde otorite ve performansı ile fark yarattığı gibi crawl depth’i iyileştiren yapılardır.
Örneğin; İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilgili haberlerin yer alacağı bir sayfa düşünelim. Haber sitelerinde en sık yapılan hata, editor kadrolarının birbirinden habersiz şekilde farklı etiketler açmalarıdır.
İBB – İstanbul Büyükşehir – İstanbul Büyükşehir Belediye – İstanbul Büyükşehir Belediyesi dört farklı etiket varyasyonu. Her biri dizinde. İçerik sayıları farklı çünkü haber girişi yapılırken sistematik olmayan bir biçimde dağıtılmış haberler.
Bu senaryoyu SEO performansımıza belirgin zarar vermesi dolayısıyla istemiyoruz. İdealde beklenti ve isteğimiz, her bir ana ve alt konu için bir tane etiket olması ve bu etiketin kategori görevi görerek alt kırılımdaki haberleri toparlaması. Böylelikle “etiket+haberleri” search’lerine değer üreten sayfa yapılarından gidebilirim. Yine tüm ilgili haberlerin aynı sayfa içerisinde toplanması ilişkisel internal link ağını genişletir.
Kullanıcı açısından da durum aynı. Politik bir isimle ilgili geriye dönük haberleri taramak istediğimizde doğru yapılandırılmış etiket sayfalarını kullanabiliriz. Deneyime de doğrudan temas eden bir nokta.
Etiketler genelde haberin altında konumlandırılır. Kullanıcı alışkanlığı itibariyle de durum böyledir. Yalnız belirli etiket yani bir yerde katalog sayfalarını site mimarisinde konumlandırarak kullanıcının ilgi gösterebileceği alanlara rahatlıkla ulaşmasını sağlamalıyız.
Örneğin; son dönemde ülkemizde mülteciler sıklıkla gündem oluyor. Bu alanda yaptığımız yayınların yer aldığı etiketleri akışta net bir şekilde konumlandırabiliriz. Üst üste gelen zamlar ya da yakın dönemde geçirdiğimiz genel ve yerel seçim sürecine ilişkin haberler vs. gibi gündemi besleyebileceğimiz bir alan olarak değerlendirebiliriz.
Tabi yalnızca gündem açısından bakmak zorunda değiliz. Evergreen yani her dönem, an trafik alabileceğini düşündüğümüz etiketleri de akışta konumlandırmalıyız. Gündemi özellikle vurgulama nedenim, doğru anda yakaladığımızda ve performans aldığımızda domino taşı etkisi yaratarak SERP’de news’i ve Discover’ı beslemesi.
Evet, site mimarisini iki maddede toparladıktan sonra crawlability, indexability ve rendering süreçlerinden kısaca bahsederek devam edelim.
Site İçi SEO’yu Göz Ardı Etmeyin
Teknik anlamda optimum yapıyı yakalamanın yanında OnPage (Site İçi) kırılımda da aynı bakış açısı ile Googlebot’un anlamlandırma düzeyini belirgin ölçüde destekleyecek bir yapıya geçmek gerekir.
Haberin kapsamını, dilini ve temas etmesi gereken noktaları bir sonraki alt başlık olan stratejide detaylandıracağım için burada girmiyorum.
Haber siteleri için site içi SEO kapsamında dikkat almanız gereken noktalar ve bunların detaylarını şöyle açıklayabilirim;
- Heading hiyerarşisi mümkün olduğunca sade olmalı ve böylelikle haber içeriğine eklenecek başlıklar tarafından oluşturulmalı. OnPage’de Googlebot’un sinyal aldığı alanlardan biri olmaya devam ediyor ve odağı dağıtacak kelimelerin heading olarak işaretlenmesini istemeyiz ideal senaryoda.
- Haber içeriğine eklenen görsellerin özelleştirilmesi ya da habere ilişkin yeni görseller, videolar ya da infografikler tasarlanarak bunların akışa dahil edilmesi çok ama çok kıymetli. Üzerinde markanın yer aldığı görsellerin dijital dünyanın farklı noktalarında paylaşılma ihtimalini dikkate almanın yanında Google’ın özgün içeriğe verdiği önem ve kullanıcının içeriği tüketmesini desteklemek açısından da etkili.
- Yine görsellerin png ya da jpg gibi eski nesil formatlar yerine kaliteden ödün vermeden sıkıştırma sağlayan webp ve avif formatlarında kullanılması ve anlamlandırmayı destekleyecek alt attribute kullanımına dikkat etmek gerekiyor.
- İlişkili haberlere veya konulara internal link vermek, kullanıcının gezinme deneyimini iyileştireceği gibi Googlebot’un anlamlandırma sürecini de destekler.
- Haberde doğru etiketleri kullanmak yalnızca ilişkisellik değil crawl budget yönetimi açısından da önemlidir. Bir konuyla ilgili farklı farklı etiketler girmek yeni fakat thin page (zayıf) olarak nitelendirilecek sayfaların oluşturulmasına neden olur. Bu sayfaların da akışta yer alması crawl budget’a ve nihayetinde SEO performansına zarar verir. Etiket oluşturulurken kullanıcıların ilgili konuyu hangi şekilde search ettiğini tespit etmek de kritik bir noktadır.
- URL yapılarının standart bir şekilde olması önemlidir. Mümkün olan en sade ve hedef odaklı URL yapısına ihtiyaç vardır. Parametre kullanımı ya da aynı başlıkla girilen farklı haberler gibi durumlara dikkat etmek gerekir.
- Dönem dönem tekrarlayan haberler için tek bir sayfa oluşturup bunu update ederek gitmek en kritik noktalardan biridir. Örneğin; Sigara Fiyatları için bir sayfa oluşturduğunuzda ve “güncel sigara fiyatları” sorgusunu hedeflediğinizde, her ay bu sorgu özelinde ayrı bir sayfa açmanıza gerek yoktur. Benzer durum “Okullar Ne Zaman Açılıyor?” gibi döngüsel sorgular ve konular için de geçerlidir. Otoriteyi tek bir alanda toplamak ve performans ve etkileşim veren web sayfasının değerinden yararlanarak gündem olan sorgulara rakiplerden daha kuvvetli bir şekilde odaklanabilmek adına iyi bir tekniktir.
- Meta title, description ve spot alanlarında clickbait yapmadan fakat CTR’yi etkileyebilecek call to action metinlere yer vermek gerekir. Burada büyük ölçüde editörün dili yani habercilik başarısı devreye girer.
- İlk anda detaylara sahip olmayan bir haberi canlıya aldıysak bu haberi güncel bilgiler geldikçe revize etmek, özellikle anlık yüksek trafik potansiyeline ve rekabete sahip ulusal gündemlerde dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Yukarıda sıraladığım noktaların tümünü kusursuz bir şekilde operasyon temposu ve akışı içerisinde yönetmek zor olsa da, optimuma yaklaştıkça organik performans gelişimi için doğru zeminin yakalanacağı deneyimlerim ile sabittir.
Şimdi bir sonraki alt başlıkta detaylandıracağımı söylediğim içerik stratejisi ve türleri ile devam edelim.
İçerik Konusunda Dinamik Bir Strateji Oluşturun, Yaklaşımları Belirleyin
Haber siteleri için içerik stratejisinin iki ayağı vardır; gündem (hot topic denebilir) ve evergreen (az veya çok her dönem trafik getiren sorgular).
Bu iki alandan yalnızca birine odaklanmak büyük bir hata ve değerlendirilmeyen potansiyeldir. Efektif bir performans çıktısı için sentezlenmelerine ve dinamik bir stratejiye ihtiyaç vardır.
Haber siteleri doğaları ve kuruluş amaçları gereği gündemden beslenmelidir. Bunu yaparken, belirgin ölçüde stabil trafik alanları yaratmak ve potansiyeli değerlendirmek adına kapsamı “anlamlı” biçimde genişletmek gerekir. Bu da evergreen content’ler yaratmak ile mümkündür.
Peki bu iki alanı nasıl entegre edeceğiz? Farklı sorgulara yönelik oluşturulacak içeriklerde dikkat edilmesi gerekenler neler? Bu soruların yanıtlarıyla devam edelim.
Hot Topic Content’de (Gündem) Maksimum Performans Hedefleyin
Ortalama büyüklükte bir haber sitesinde her gün tempoya da bağlı olarak yüzlerce haber akışa dahil edilir.
Gündeme dair bu haberlerde, bir de ulusal gündem ise, rekabet düzeyi tahmin edilebileceği gibi çok yüksektir ve trafik kazanımı oldukça zordur.
Standart haber akışının trafik kazanımı sağlaması için bu içerikte değindiğim teknikler ve gereklilikler dışında zamana da ihtiyaç vardır. Her şey yolunda gittiğinde Google News ve Discover’ın da hot topic content’ler için trafik kaynağı haline gelmesi mümkündür.
Belirli bir performans ve değerleme düzeyini yakaladıktan sonra trend konuları ve/veya haberleri ilk servis eden haber sitelerinden olabilmek önem taşımaya başlar. Standart gündemi en hızlı şekilde akışa kazandırmak, sosyal medya ile desteklemek ya da içeriğin devamında bahsedeceğim özgünleştirmek, okunabilirliği iyileştirmek vs. gibi konular editör ekibinin performans ve eforu ile ilgilidir.
Maksimum performans için bir yol daha vardır ve haber sitesinin haber kaynaklarıyla ilgidir. Gündem olacak bir konuya ilişkin bilgi alan sayılı haber sitelerinden olmak, teknik açıdan bir sorun yoksa hop topic’de maksimum performansı getirir.
Tabi bunun SEO ile ilgili düşüktür. Evet, Google’da değerlenmeyen bir web sayfasına girilen sansasyonel bir haber organik trafik açısından bir anlam ifade etmez ama burada esas başarı, haber sitesinin konumlandığı yer ve haber kaynaklarıdır.
Orta ve küçük büyüklükte haber siteleri için bu durum zaman zaman yerel ve/veya bölgesel haberlerde görülür. Bu gündemlerde de yoğun trafik vardır ve gözden kaçırılmaması gerekir. Bir konunun belirgin trafik kazanımı sağlaması için ulusal ölçekte gündeme gelmesine gerek yok. Yerelde de çok net katkı alınabilir.
Buna bir yerde özel haber de diyebiliriz. Gazetecilik başarısı ile yakalanan bu tip haberler sosyal medya ve forumlar başta web’in tümünde müthiş bir etkileşim yaratır ve web sitesinin performansına ve Google’ın değerleme düzeyine anlamlı bir ivme katar.
O halde hot topic’de standart haber akışından ayrışmak için ne yapmak gerekiyor? Bu sorunun yanıtını evergreen’den bahsettikten sonra veriyorum çünkü her iki içerik tipi için de aynı yaklaşımı dikkate alıyor olmak gerekiyor.
Evergreen’i Asla Göz Ardı Etmeyin
Trend’den az ya da çok etkilense de her dönem trafik getiren yani “yeşil” olan evergreen content’ler, haber sitelerinde asla göz ardı edilmemelidir.
Akış içerisinde teknolojiden ekonomiye, eğitiminden astrolojiye tüm kategoriler için kullanıcıların arama eğilimi gösterdiği sorgulara gidilebilir. “niteleyici sözcük nedir” ya da “typ başvurusu nasıl yapılır” gibi sorgular bu kapsamda örnek gösterilebilir.
Burada şu soruya yanıt vermemiz gerekiyor; Google, kendi alanında otorite olan web sitelerini bu kapsamdaki sorgularda net bir şekilde ayrıştırıyor ve/veya daha da belirgin ayrıştırmayı hedefliyor. Ağustos 2024’de duyurduğu algoritma güncellemesi doğrudan bununla ilgili. O halde bir alanda otorite olmadan nasıl trafik kazanacağız?
Sorunun yanıtı basit, odaklanacağımız alanı doğru önceliklerle belirleyerek ve her ne kadar yönetimi çok zor olsa da içerik süreçlerini belirli standartlardan ödün vermeden ilerleterek.
Tabi odak alanları belirlerken üzerine etraflıca düşünmek gerekiyor. Örneğin; YMYL (Your Money Your Life) kapsamındaki konulardan ilk anda uzak durmanızı tavsiye ederim. Kullanıcıların finansal kararlarını ve sağlıklarını etkileyecek bilgileri uzmanlığa sahip olmadan vermek neredeyse imkansız.
Genel geçer konular için bu olabilir elbette, Karın Ağrısına Ne İyi Gelir? ya da Pasif Gelir Nedir? örneğin. Fakat Şizofreni Tedavisinde Terapi Süreci ya da Yükselen Takoz Formasyonu ile ilgili bir içeriği uzman olmadan oluşturmak çok risklidir. Nitekim Google da bu ayrımı yapar. Bunun yerine gündelik ekonomik olaylara odaklanmak daha mantıklıdır. Poşet Fiyatlarında Yeni Dönem ya da Güncel Doğalgaz Fiyatları gibi. Bu alanlarda Google, haber sitelerinin bilgi verme amacında olduğunu ayrıştırır ve otoriteden gol yemeden trafik kazanımı elde edilebilir.
Evergreen’de otoriteye takılmadan ve nispeten daha az efor vererek trafik kazanımı elde edilebilecek çok fazla çalışma alanı mevcut. Bunların tespiti için doğru yerlere bakmak ve gap’leri ortaya koyarak geniş içerik listeleri çalışmak gerekiyor. Burada da içerik sürecinin tümünde olduğu gibi SEO uzmanı ve editör kadrolarının dirsek temasında çalışması ve tam bir iş birliği içerisinde olması performans adına kritik.
Az ya da çok search edilen onbinlerce sorgudan yılın her döneminde trafik kazanmak, marka bilinirliğinin gelişimini de doğrudan etkileyecek ve böylelikle bir kar topu yaratarak toplam büyümedeki ivmeyi artıracaktır.
Hot topic ve evergreen fark etmeksizin, maksimum performans hedefleyebilmek adına içerik oluştururken dikkat edilmesi gereken noktaları inceleyerek devam edelim.
Adım 1: Kelime Araştırması Yapın
Trafik katkısını maksimuma çıkaracak içerikler oluşturmanın ilk adımı doğru bir kelime araştırması yapmaktır. İçeriği oluştururken bu sayfa ile hangi kelime gruplarından trafik kazanımını hedeflediğinizi belirleyerek başlamalısınız.
Haber sitelerinde kelime araştırması, e-ticaret ya da kurumsal web sitelerine kıyasla çok daha dinamik bir süreçtir. Bu dinamizm, evergreen ve hot topic (güncel konular) olmak üzere iki farklı alanda farklı yaklaşımlar gerektirir.
Evergreen içeriklerde klasik kelime araştırması teknikleri işe yararken, güncel konularda çok daha agresif ve hızlı hareket etmemiz gerekir. Gelin bu iki alanı detaylandıralım.
Güncel, Gündeme Dair Konularda (Hot Topic) Kelime Araştırması
Hot topic’de kritik nokta, eğer ilk kez gündem olan bir konuya ilişkin kelime araştırması yapmanız gerekiyorsa analiz araçlarında veriler henüz oluşmadığından dolayı alternatif yaklaşımlar benimsemeniz gerektiğidir.
Güncel konulara ilişkin kelime araştırması yaparken kullanabileceğiniz alternatifler şunlardır;
- Google Trends, birkaç ay önce yaptığı güncelleme ile gündem olan konuya ilişkin kelime grupları dökümünü de vermeye başladı. Bu, kullanıcıların o an neyi merak ettiğine dair ipucu sağlaması açısından harika bir veri. (Google Trends’in detaylı kullanımına ilişkin yönergelerin yer aldığı https://www.erentcolak.com.tr/google-trends-nedir/ sayfasını incelemenizi öneririm.)
- Konuya dair ana sorguyu tespit ettikten sonra Google’ın arama önerileri (search suggest) de hedef kelime gruplarını belirlemenize yardımcı olur. İlk anda Google’da veri alabilmenin avantajı büyüktür.
- Arama sayfasının en altında yer alan “kullanıcıların yaptığı diğer aramalar” bölümü de hedefleyebileceğiniz sorgulara ilişkin fikir sahibi olmanıza yardımcı olur.
- Deneyime dayanarak kullanıcıların arama eğilimlerini tahminlemek de bir alternatiftir. Bu editörün gündem olan bir konuyla ilgili haber, içerik hazırlarken refleks olarak merak edilen tüm noktalara temas etmesidir. Tabi bunun için benzer şekilde geçmişte çok fazla haber yapılmış olmalıdır.
Geriye dönük sorgu bazlı kontroller yapmak adına Search Console’u kullanabilir, benzer bir konu gündem olduğunda kullanıcıların hangi arama eğilimlerini gösterdiğini anlamlandırmaya çalışabilirsiniz.
Olayın gelişim sürecine göre bazı kalıp anahtar kelimeler kullanılabilir. Örneğin;
- İlk 1 saat: “son dakika” ve “canlı” odaklı (Tabi intent’i karşılamak gerekiyor burada. Canlı bilgi verilmeyen bir haberde bu kelimeye odaklanmak mümkün değil.)
- 4-24 saat arası: “neden oldu”, “nasıl gerçekleşti” gibi açıklayıcı sorgular
- 24 saat sonrası: Detay ve analiz odaklı aramalar, yeni ve/veya bağlantılı haberler.
Ya da lokasyon bazlı sorgularda, yerel haberlerde “nerede oldu” sorgusunun önemli olması gibi.
Değinmek istediğim bir diğer nokta; geçmişte herhangi bir zamanda gündem olmuş konulara ilişkin Keywordtool.io, Ahrefs ya da Semrush gibi ücretli SEO araçlarından ve tabi ki first party veriden yani Search Console’dan arama eğilimlerini kontrol etmektir. Bu evergreen ile aynı mantık tamamen. Anlık arama eğilimlerini tahminlemeye ve anlamlandırmaya çalışmaya kıyasla daha kolay.
Evergreen İçerikler İçin Kelime Araştırması
Haber siteleri için evergreen içeriklerde kelime araştırması yaparken farklılaştırılması gereken bazı noktalar var, bunlardan bahsederek başlamak istiyorum;
- Yıllık tekrarlanan etkinlikler için geçmiş yılların arama verilerini kullanın. Örneğin; “LGS soruları 2023” araması, size “LGS soruları 2024” için nasıl hazırlanmanız gerektiği konusunda fikir verir.
- Mevsimsel içerikler için 12 aylık trendi mutlaka inceleyin. Özellikle bayram, hava durumu, tarım, turizm gibi alanlarda bu veriler çok değerlidir.
- Long tail fırsatları yakalayın. Özellikle kişi odaklı ve yerel haber aramalarında uzun kuyruklu kelimeler, daha az rekabetli ve daha hedefli trafik getirir.
Dönemsel olaylar için kelime araştırması yapmak, hot topic ile kesişen bir konu. Burada elimizde biriken veriye bakarak yeni döneme hazırlanmak kritik.
Bir diğer kritik nokta da, bir markada olduğu gibi sınırlı sayıda hedefe odaklanmak yerine, haber sitelerinde binlerce farklı sorguyu hedefleyebilecek olmak. Bu da sistematik çalışmayı zorunlu kılıyor. Aksi takdirde hangi sorgunun hangi sayfadan tetiklendiğini takip etmek imkansız hale gelir ki yönetilebilir bir SEO stratejisinde bunu istemeyiz. Bir yerde keyword cannibalization’a da zemin hazırlar.
Bu bölümü daha detay okumalar ile devam ettirmek isteyenler için long tail kelimelerin nasıl tespit edileceğini ve strateji içerisindeki yerini anlattığım yazının linkini bırakıyorum; https://www.erentcolak.com.tr/long-tail-keyword-nedir/
Anahtar kelime araştırması yaparken kullanabileceğiniz Keywordtool.io, Semrush, Keyword Planner ve Ahrefs’in kullanım detaylarına https://www.erentcolak.com.tr/ucretli-ve-ucretsiz-seo-araclari/ sayfasından ulaşabilirsiniz.
Hedef sorguları belirledikten sonra içeriğin kapsamında neler yapabileceğimize bakarak devam edelim.
Adım 2: İçeriklerde Hedef Odaklı Bir Yaklaşım Benimseyin
Haber siteleri, kullanıcıların önemli bir kısmı için (ben dahil) aradığı bilgiyi sayfanın en sonunda bulabileceği, o noktaya kadar içeriğin gerekli olmayan birçok bilgi ve tekrarlar eklenerek uzatıldığı sayfa yapılarına sahip. Haksız da değiliz bu konuda. Bu yaklaşım, deneyimi %100 negatif etkilese de içerikte ilişkisellik sağlamak ve botlara istenen sinyali göndermek amacıyla uygulanıyor.
Bu büyük ölçüde hatalı yaklaşımdan sıyrılmak ve kullanıcılar için değer üreten web sayfaları yaratırken botlar için de gerekli sinyalleri gönderebilmek adına hedef odaklı bir yaklaşım benimsemeniz ve hap bilgiye odaklanırken, akışı ilişkiselliği yüksek konular ile sınırlı tutmanız gerekir.
Tekrar tekrar aynı cümleleri kurmak, anahtar kelime yoğunluğunu artırmak adına alakasız cümleleri akışa yerleştirmek ve kullanıcıdan çok basit bir bilgi için birkaç scroll yapmasını istemek yerine bilgiyi ikinci scroll’da sunmak ve altını konu bütünlüğününü sağlayan bir akış ile doldurmak önemli.
Hap bilgi içeren sayfalarda bu bakış açısında geçtiğinizde, çok daha geniş kapsama sahip olan sayfalar için okunabilirliği geliştirmeye yönelik adımlar da atmış olacaksınız.
Adım 3:Okunabilirliği Destekleyin
Sağdan soldan fırlayan pop up’lar ya da metinleri okunmaz kılan sıkışık reklam kurgularından değil içerik kurgusunun okunabilirlik üzerindeki etkisinden bahsetmek istiyorum.
Öncelikle cümlelerin birbirini tekrar etmemesi ve kelime kalabalığı yapmaması gerektiğine baktık. Bundan vazgeçmeli ve daha sade bir dil kullanmalısınız. Uzun ve karmaşık cümleler yerine içeriği net ifadelerle inşa etmeniz gerekiyor. Kullanıcının bu içeriği günün herhangi bir anında çok rahat tüketmesi gerektiğini düşünün.
İkinci nokta, ters piramit yöntemi kullanarak bilgiyi girişte vermek fakat bunu yaparken güçlü bir dil ile kullanıcının içeriğin devamını tüketmesini sağlamak. Hangi kategoride nasıl bir dil kullanılması gerektiği konusu deneyim, test etme ve öğrenme süreçleri ile ortaya çıkacaktır.
Dikkat çekmek ve ilgili artırmak adına görseller ve/veya videolar kullanmak gerekiyor. Örneğin; E-Devlet’de telefon aboneliği kontrolünü anlatıyorsunuz. İşlem adımlarını gösteren görseller eklemek ya da 10-15 saniyelik kısa bir video çekmek (anlatım olmasına gerek yok) iyi olur. Ya da popüler bir ürünün yıl içerisindeki fiyat değişimini anlatırken grafik kullanmak. Yalnızca okunabilirlik için değil grafiğin ya da görselin farklı yerlerde paylaşılarak marka bilinirliğinin desteklenmesi adına da değerlidir.
Paragraf uzunlukları yine önemli bir konu. Üç ya da dört cümle olması yeterli. Bununla beraber alt başlıkların kısa, öz fakat ilgi çekici olması (editörlerin yetenekleri tabi belirleyici), tekrar etmemesi de okunabilirlikte belirleyici.
Akışta doğru noktada listeleme metodu ya da tablolar kullanmak anlaşılırlığı artıracaktır. Her içerikte amacınızın kullanıcıyı dakikalarca web sitesinde tutmak olmasına gerek yok. Kullanıcının bazı içerikleri kolaylıkla tüketmesini sağlamak, farklı sonuçları ararken web siteniz ile karşılaştığında sizi ziyaret etme eğilimini yani CTR’yi artıracaktır.
O halde okunabilirliği desteklemek adına dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle özetleyebilirim;
- Mutlaka uzun içerikler olmalı yaklaşımını kenara bırakın.
- Kısa, öz fakat ilgi çekici başlıklar kullanın.
- Hap bilgiyi girişte etkileyici ve güçlü bir paragraf ile verin ve kullanıcıyı içeriğin devamını okuması için tetikleyin.
- Tüm detayları metin ile anlatmayı hedeflemeyin. Görsel varlıkları içeriğe dahil edin.
- Rakiplerinizin temas etmediği detayları akışa dahil edin ve farkınızı ortaya koyun.
Bu noktalara dikkat ederken “özgün içerik” kavramının haber sitelerinin SEO stratejilerindeki yerine de kısaca bakalım.
Adım 4: Özgün İçerikten Ödün Vermeyin
Gündeme dair haber akışında farklı web sitelerinin doğrudan aynı haber kaynaklarını kullanması, haber siteler için belirgin bir özgünlük problemi ortaya çıkarır.
Özellikle kritik yani bir an önce yayına alınması gereken, hızın özgünlükten daha önemli olduğu hallerde bu süreci beklendiği gibi yönetmek zordur ancak özgünleştirme, içeriğin değerini artırmada kritik bir adımdır.
Editör için haberi özgünleştirmek o an ekstra bir efordur. Burada içeriği özgünleştirmek ve ilgi çekici başlıklarla vermenin önemini ve toplamda Googlebot’un algısı ve değerleme düzeyi açısından etkisini doğru anlatmanız ve maksimum performans zemini hazırlamak adına tam bir iş birliği içinde olmanız önemlidir.
İçeriği özgünleştirirken, diğer haber sitelerinden farklılaştırırken ve daha tüketilebilir, etkileşim düzeyi yüksek bir hale getirirken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır;
- Özelleştirilmiş Başlıklar: Standart haber başlıklarının ötesine geçerek konuyu daha merak uyandıran veya özgün bir şekilde sunan başlıklar kullanın. Örneğin, “X Konusunda Yeni Gelişme” yerine “X Konusunda Çığır Açan Yeni Adımlar” gibi ifadeler daha fazla dikkat çeker.
- Soru Cümleleri: Kullanıcıların merak ettiği ya da aradığı soruları başlığa taşıyın. Örneğin, “Neden X Oluyor? İşte Yanıtı” gibi başlıklar kullanıcıda içeriğe tıklama isteği yaratabilir. Clickbait olmamasına dikkat edilmeli. Başlık, soru ve içerik uyumlu olmalı mutlaka.
- Arka Plan Bilgisi: Haberle doğrudan ilişkili arka plan bilgisi eklemek, içeriği özgünleştirmenin en etkili yollarından biridir. Örneğin, “Bu gelişme geçmişteki X olayıyla bağlantılı mı?” gibi içerik eklemeleri haberinize değer katar.
- Uzman Görüşleri veya Veri Eklemek: Haber içeriğine uzman görüşleri veya güncel veriler eklemek özgünlük sağlar. Örneğin, bir ekonomi haberi için sektör uzmanlarından alınan kısa görüşler haberin değerini artırır. Bu da olayın habercilik yönüyle ilgilidir elbette.
- Hikayeleştirme ve Doğru Akış: Haberlerde hikayeleştirme teknikleriyle detay vermek, okuyucunun ilgisini artırır. Haber metnini giriş, gelişme, sonuç şeklinde yapısal bir anlatıma dönüştürmek veya ana karakterler ya da olayları kısa paragraflarla betimlemek habere akıcılık katar.
- İlgili Örnekler Eklemek: Konuyu destekleyen kısa örnekler, kullanıcıların haberi daha iyi kavramasına yardımcı olabilir. Bu, özellikle geniş bir kitlenin ilgisini çekebilecek sosyal konularda etkili olur.
- Görseller ve İnfografikler Eklemek: Basit bir görsel yerine haberle doğrudan ilişkili açıklayıcı infografikler veya fotoğraflar kullanmak içeriğinizi daha özgün hale getirir.
- Video veya Ses Ekleri: Mümkünse konuyla ilgili kısa bir video özeti veya sesli anlatım gibi ek multimedya unsurlar eklemek kullanıcıya daha farklı bir içerik sunar, içeriğin özgünlüğünü ve etkileşimi artırır.
Tüm bunları ilk anda yapmak elbette gerçekçi değildir. Bazı anlarda yalnızca başlıklar ya da kritik birkaç cümleyi dahi rewrite (yeniden yazmak) etmek yeterli olur. Bazı anlarda ise haberi olduğu gibi vererek ilk andaki etkileşimi yakalamak, içeriği özgünleştirmekten daha değerlidir. Böyle durumlarda haberin detaylarını daha geniş ve müsait bir zamanda revize etmek, popüler haberlerde, iyi bir seçenektir.
Evergreen içeriklerde ise doğru kurgu ile dili, kapsamı ve içeriği efektif bir noktaya taşımak; uzmanlığa, otoriteye ve deneyime yönelik anlamlı sinyalleri vermek hot topic’lere kıyasla daha kolaydır. Detayları dikkate alarak inşa eden brief sonrasında aynı detaycılıkla emek verilerek hazırlanan bir içerik (mümkünse alanda uzmanlaşan bir editör ya da yazar tarafından), kullanıcı için değer yaratacaktır.
Günün sonunda kullanıcının tüketebileceği içerikler yaratmak, yalnızca Google organic search’de değil, haber siteleri için değerli trafik kaynakları olan discover ve news için de kritiktir. Bu aşamada, Google Discover ve News gibi platformların sağladığı trafiği nasıl en üst düzeye nasıl çıkarabileceğimize bakalım.
Google Discover Etkisinden Yararlanın
Google arama ağının kritik bileşenlerinden biri olan Google Discover (Keşfet), kullanıcılara farklı kategorilerde ilgi gösterebilecekleri içerikleri sunan bir yapıdır. Discover bunu yaparken kullanıcı feed’lerini dikkate alır ve ilgi alanları ile içeriği eşleştirir.
Yalnızca mobil cihazlarda var olan Discover alanından haber siteleri için büyük ölçekli trafik kazanımları sağlamak mümkündür.
Discover’ın doğrudan bir formülü yoktur. Web sayfanız dizine ekledikten sonra herhangi bir etiket ya da yapılandırmaya ihtiyaç duymadan Keşfet’de listelenebilir. Tabi bu her içeriğin Discover’da listeleneceği anlamına gelmez. Bu alanı tetiklemek adına içerikte ipucu niteliği taşıyacak birkaç yaklaşım vardır.
İçeriklerin dikkat çekici başlık ve text’lere sahip, tüketilebilir ve etkileşim düzeyi yüksek olması önemlidir. Bunu sürekli yapmak yani alışkanlık haline getirmek de Discover için iyi bir sinyaldir. Bu bakış açısı ile hazırlanan özel haberler genellikle Discover’da fark yaratır. Özel haber konusunun haberciliğe temas eden bir nokta olduğuna yukarıda bakmıştık.
İçeriği yalnızca metin olarak değerlendirmek bir hata olur. İnfografikler ya da haberin içeriğine dair hazırlanan videolar da Discover’da belirgin şekilde tetiklenir. Gündeme dair bir haberi almak, işlemek, video ve infografik hazırlamak süreçleri elbette yoğun efor gerektirir. Dolayısıyla eğer kısıtlı imkanlara sahipsek SEO stratejisi içerisinde Discover katkısını konumlandırırken bu yaklaşımı belirli haber grupları ve dönemler için uygulamak daha anlamlıdır.
Gündeme dair haberlerde rakiplerden dil olarak farklılaşırken kapsam olarak farklılaşmak da bir taktiktir. Yine dönemsel arama eğilimlerinden yararlanmak da benzer şekilde değerlidir.
Örneğin; yaz aylarında girerken güneş ürünlerinin efektif kullanımına ilişkin detayları barındıran bir içerik hazırlamak gibi. Rehber niteliği taşıyan, nispeten eğlenceli bir dil ile hazırlanan ve değer yaratan içeriklerin Google Keşfet’de listelenme ihtimali daha yüksektir. Clickbait yaparak kullanıcıyı yanıltmanın çok net bir negatif puan olduğunu belirtmek isterim.
Burada içerik özelindeki ipuçlarını sitenin genel değerleme düzeyi ile bağlamak gerekir bir noktada. Yalnızca bir ya da birkaç içerikte bunu yapmak yeterli değildir. Farklı alanlarda uzmanlaşmış yazarlara sahip olmak, yazar profillerini akışta doğru konumlandırabilmek ve teknik olarak yapılandırılmış veriler ile Googlebot’un anlamlandırma düzeyini hızlandırmak ve uzmanlık kokan içerikler çıkarmak yani konuyla ilgili derinlemesine ve belirli noktalarda belki teknik kavramlara temas edebiliyor olmak belirleyicidir.
Son olarak, içerikte yüksek kaliteli görseller olması önemlidir. Google’ın önerdiği boyut genişliğin en az 1200 px olmasıdır. Kaynak kodda max-image-preview:large meta tag’inin yer alması ve yüksek boyutlu önizlemeye izin vermek de ipucu sağlar.
Google, Discover alanında yalnızca akışa yeni dahil edilen içeriklere yer vermez. Zaman zaman kullanıcının ilgi alanlarına uyan ve yukarıda bahsettiğim kriterleri karşılayan eski içeriklere de yer verir. Bu genelde mevsimsellik etkisi taşıyan ya da belirli döngülerde trend olan sorgular ve konular özelinde görülür.
Discover’dan gelen trafik katkısını Search Console’dan izleyebilirsiniz. Sıralama olmadan gösterim yapıldığından dolayı gösterim, tıklama ve tıklama oranı metrikleri vardır performans raporunda.
Buradaki verileri inceleyerek Discover’da listelenen ve tıklama oranı yüksek olan içeriklerinizin diğer içeriklerde ayrıştığı noktaları tespit edebilirsiniz. Yine kullanıcıların ilgi alanlarına ilişkin ipucu ve fikir vermesi açısından da bu rakamları takip etmenizi öneririm.
Google News’den (Haberler) Trafik Kazanın
Google’ın özellikle sıcak gelişmeler ve güncel olaylarda kullandığı fakat haber niteliği taşıyan tüm search’lerde SERP’de yer alabilen ve elbette ayrı bir sekme olarak da konumlanan Google News (Haberler), kullanıcılara aradığı konuya dair en güncel, alaka düzeyi yüksek ve yetkin haberlerin konumlandığı alandır.
Örneğin; “istanbul’da trafik kazası” sorgusunda SERP yapısına baktığımızda, Öne Çıkan Haberler bölümünün organik sonuçların da üzerinde yer aldığını ve diğer haberler butonu ile “Haberler” sekmesine geçiş önerdiğini görürüz.
SERP’de sabit bir yapı yoktur ve sürekli değişebilir. Bazen ilk sonucunda altında ya da video sonuçlardan sonra da gelebilir bu sekme. Önemli olan, hem “en çok okunan haberler” içerisinde konumlanmak hem de “Haberler (News)” içerisinde trafik kazanımı elde edebilecek pozisyonlarla ile fark yaratmaktır.
Peki Google, haberler alanını sıralarken hangi metriklere dikkat eder? News’in ne olduğuna ve genel yapısına baktıktan sonra bu soruya yanıt arayarak devam edelim.
Google’ın bu alanı oluştururken temel motivasyonu, kullanıcılara farklı bir bakış açısı sunmak ve bunu yaparken alanında özgün ve değer katan içerikleri önceliklendirmektir. Web sitenizde AdSense olması ya da göndermek buradaki sıralamalara etki etmez.
SERP’de olduğu gibi burada da içeriğin alaka düzeyi, güncelliği, hangi otorite tarafından oluşturulduğu, konumu ve dili belirleyicidir.
Örneğin; ekonomi ve finans haberlerine odaklanan bir haber sitesinin spor konulu bir haberde bu alanda sıralanması beklenemez.
Odak alanlar yani otorite, haberi hızlı servis edebiliyor olmak ve bunu yaparken detaylandırmak, özellikle son dakika haberlerinde güncel bilgiler geldikçe revize etmek news’de sıralanmak için kritiktir. Aynı haber kaynağından dahi olsa içeriği özgünleştirerek, farklı haberler ile bağlayarak vermek rakiplerden farklılaşmayı sağlayacak bir bakış açısıdır.
Etkileşim, Google’ın sıralama algoritmalarında her zaman değerlidir ve bu haberler bölümü için de geçerlidir. İçeriğin yani haberin etkileşim alabilmesi için de kullanıcının bu içeriği tüketmesi yani içeriğin değer yaratması gerekir.
Kullanıcının tüketebileceği bir içerik oluşturmanın ne ifade ettiğine yukarıdaki bölümlerde baktık. Bu içeriği tükettiğine dair sinyallere ise bir sonraki bölüm olan sosyal medya ve web’de bakacağız.
Yine gündeme dair özel haber yapmak ya da bir haberi ilk kez servis edebiliyor olmak yani habercilik başarısı da news’den trafik kazanımında belirgin rol oynar.
News’e yönelik iyileştirmeleri kapatmadan önce, web sitesinin toplam performans ve görünümünün news’deki performansı da doğrudan şekillendirdiğinin ve sayfa ya da içerik bazlı optimizasyonları konuşurken genel anlamda bir iyileştirme sürecine de her zaman ihtiyaç olduğunu altını çizmek istiyorum.
Burada değinmek istediğim bir konu da Google News’in performansını ve trafik katkısını nasıl izleyeceğimiz.
Bunun için Google Search Console’u kullanmalı ve Performance (Performance) altındaki Google News (Google Haberler) sekmesini izlemeliyiz. Search Result ile benzer şekilde geriye dönük 16 aylık veri var burada da.
Discover verilerini incelerken yaptığımız gibi News performans çıktılarında da CTR yani Tıklama Oranı metriğini takip etmek ve TO’su yüksek haberlerin ana odağına ve içerikteki detaylarına göz atarak hedef kitlenin beklentilerine dair çıktılar almak gerekiyor.
Farklı olarak, news alanında listelenen ve trafik getiren sayfalarınızın Google’da sıralama aldığı sorgulara da göz atmak önemli. Evergreen’e dönebilecek ya da akışı daha net besleyebilecek haber fırsatlarını yakalayabilirsiniz böylelikle.
Verileri incelerken muhtemelen Google’ın haber sitenizin odağına ilişkin sahip olduğu bakış açısına dair çıktılar da elde edeceksiniz. Hangi kategorideki haberleriniz yoğunluklu olarak Google News’e giriyor? Belirli bir kategorideki haberlerin tıklama oranları diğer sıralanan haberlerden ayrışıyor mu? Sorularının yanıtlarını aramalısınız.
Son olarak; Google News’de yerel haber sitelerinin nasıl konumlanacağına ilişkin birkaç detay vermek istiyorum. Verileri incelemek ya da sayfa yapılarını optimize etmek noktalarında söylediğim her şey yerel haber siteleri için de geçerli. Bunlara ek olarak; bölgedeki etkinlikler, kültürel olaylar ya da gelişmelere dair yoğun trafik beklentisi olmasa da odağa yönelik sinyaller verebilmek adına haberler yapmak yani lokasyon ve web sitesini eşlemek, news performansını artıran ipuçlarından biri.
Bir diğer değerli sinyal de Google Business profilini web ile entegre etmek ve haber sitesinin yani işletmenin faaliyet gösterdiği alana, bölgeye dair Google’a sinyal gönderebilmek. Bunu web üzerinden çok net bir şekilde yapıyoruz fakat güncel tutulan bir Business profili, rakiplerden farklılaşmaya kesinlikle yardımcı olacaktır.
Şimdi discover ve news’i doğrudan tetikleyen, etkileşimin yarattığı değeri ve trafik katkısını yakalamaya yardımcı olan sosyal medya sinyallerine bakalım.
Web’i Sosyal Medya Sinyalleri ile Destekleyin
Google, kullanıcı etkileşiminden doğrudan beslenir ve sosyal medyadaki paylaşımlar, bu etkileşimi destekler. Kullanıcıların ilgili haberi tüketmesi, farklı platformlarda paylaşması ve habere yorum yaparak içeriğin kapsamını biraz zorlama da olsa genişletmesi UGC’yi besler.
Son dönemde sosyal medyada web sitesi olmayan hesapların da haber paylaşımı yapması işi profesyonel anlamda haber olan markaların etkileşimlerini negatif etkilese de, web sitesi linklerinin yüksek etkileşim potansiyeline sahip alanlarda varlığı değerlidir.
Sosyal medya platformları, kendine özgü dinamikleri ve kullanıcı davranış kalıpları ile özel bir ekosistem oluşturur. Dolayısıyla burada nasıl etkileşim yakalanır konusuna girmeyeceğim ki benim uzmanlığım da değil. Dikkat çekmek istediğim, buradaki sinyallerin performans gelişimi ve Google’ın değerleme düzeyini pozitif etkilediği.
Linklerin web’in farklı alanlarında dolaşması, etkileşim alması ve farklı mecralarda paylaşılması bu sinyallerin verebileceği en yüksek fayda noktasıdır.
Tüm bunlara baktığımızda, web ve sosyal medyanın konuşması ve entegre etmesi, her iki kanalın da performansını belirgin ölçüde geliştirecektir.
Özetle;
Haber sitelerinde SEO başarısı için teknik altyapı, içerik stratejisi ve kullanıcı deneyiminin optimum düzeyde buluşması gerekir. Doğru site mimarisi ile başlayan, özgün ve değer yaratan içeriklerle desteklenen, Google News ve Discover’ı efektif kullanan ve sosyal medya sinyalleriyle güçlenen bir strateji, organik büyüme hedefine ulaşmada belirleyici rol oynar.
Bir içeriğin daha sonuna geldik. Umarım amacına ulaşan ve sizler için fayda üreten bir içerik olmuştur. Geri bildirimlerinizi mutlaka bekliyorum.