Long Tail Keyword Nedir? Neden Önemlidir?
Herkese merhaba.
Büyük dalgaları yakalamaya çalışmak yerine sakin sularda yüzmek daha verimli olabilir mi?
Bu sakin suların tam da aradığımız hedef kitleye ulaşmanın anahtarı olduğundan eminsek, bu soruya vereceğimiz cevap çok net.
İşte bu yazıda SEO stratejinizi kökten etkileyecek bir kavramdan, long tail (uzun kuyruklu) sorgulardan bahsedeceğim.
Hiç “en iyi akıllı telefon” sorgusu için Google’da efektif bir performans hedefleyip yoğun bir rekabetle karşılaştınız mı? Peki bunun yerine “uzun pil ömrüne sahip en iyi orta segment android telefon” sorgusuna yoğunlaşmayı düşündünüz mü?
Yanıtınız hayır ise, bu içerikte long tail sorguların tespitinden performans çıktılarının izlenmesine kadar tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Eğer yanıtınız evet ise, stratejinizi daha da detaylandırmak adına ipuçlarını keşfedebilir ve performans ve verimliliği yukarı çekmenize yardımcı olacak bakış açıları bulabilirsiniz.
Hazırsanız başlayalım. Keyifli okumalar.
Long Tail Keyword Nedir?
Arama motoru optimizasyonu çalışmalarının odaklandığı en önemli aksiyonlardan biri, bu çalışmalar sonucunda görünürlük elde etmek istediğimiz kelime gruplarının tespit edilmesi yani keyword research (anahtar kelime araştırması) yapılmasıdır.
Hedef kelime gruplarımızı tespit ederken bir konuyla ilgili bir ya da iki kelimeden oluşan sorguların yanı sıra üç veya daha fazla kelimenin bir araya gelerek oluşturduğu sorgularla da karşılaşırız. İşte bu sorguları long tail (uzun kuyruklu) sorgular olarak tanımlayabiliriz.
Long tail sorgular, çoğu zaman rekabetin daha düşük, kullanıcı arama niyetinin net olması itibariyle dönüşüm ihtimalinin jenerik sorgulara kıyasla daha yüksek olduğu sorgulardır.
Long tail (uzun kuyruklu) keyword;
- en az üç kelimenin bir araya gelerek oluşturduğu,
- özellikle Google ile yeni tanışan ve/veya bir ya da birkaç markanın domain ettiği pazarlarda organik görünürlük kazanmak isteyen web siteleri için değerli fırsatlar sunan,
- rekabet nispeten daha düşük ve dönüşüm oranının ise daha yüksek olduğu sorgudur.
Long Tail Keyword’ler SEO’da Neden Önemlidir?
SEO stratejimizi şekillendirirken hiç şüphesiz bu strateji ile görünürlük kazanmak istediğimiz kelime gruplarını belirlememiz gerekir.
Nasıl ki SEO’da yalnızca teknik ya da Off Page (Site Dışı) odağında ilerlemek efektif bir yaklaşım değilse, hedef kelime gruplarımızı belirlerken salt yüksek volume’e sahip başat sorgulara odaklanmak da eksik bir yaklaşımdır.
Bir konu, kategori ya da hizmet odağında kullanıcıların search eğilimi gösterdiği temel sorgulara ek olarak yanal arama eğilimlerini ve en önemlisi long tail (uzun kuyruklu) kelimeleri de dikkate alarak SEO stratejimizin kapsamını genişletirken performansını artırabilir ve web sitemizin ihtiyaçlarına yönelik gerçekçi ve detaycı bir yaklaşım ortaya koyabiliriz.
Uzun kuyruklu kelime gruplarını SEO stratejimiz içerisine neden dahil etmemiz gerektiğini gösteren birkaç noktayı şu şekilde sıralayabiliriz;
- Düşük Rekabete Sahip Alanlarda Görünürlük Hedeflemek
- Dönüşüm Odaklı Bir Yaklaşım Benimsemek
- Performanslı Web Sayfaları Yaratarak Internal Link Akışını Geliştirmek
- SERP’deki Fırsatlardan Yararlanarak Marka Bilinirliğini Desteklemek
Düşük Rekabete Sahip Alanlarda Görünürlük Hedeflemek
SEO’nun temel amacı; hedef kitlemizin search ettiği sorgularda organik görünürlük kazanmaktır. Çoğu zaman daha düşük aranma hacmi dolayısıyla kıyıda köşede kalan ve sektörün paydaşları tarafından unutulan long tail sorgulardaki rekabet, yüksek aranma hacmine sahip sorgulara kıyasla çok daha düşüktür.
Bir örnekle ifade etmek gerekirse; çamaşır makinesi sorgusundaki rekabet ile çamaşır makinesi nasıl temizlenir sorgusundaki rekabet düzeyi aynı değildir. Bu durum SERP (Search Engine Result Page) yapısından ve 3. Party analiz araçlarının veri tabanlarında işlediği çıktılardan anlaşılabilir.
Long tail sorgular, özellikle marka bilinirliği ve performans itibariyle rakiplerinin birkaç adım gerisinde kalan ya da Google ile yeni tanışan web siteleri için değerli fırsatlar sunar. Eforu doğru yöneterek hedef kitlemizin arama eğilimi gösterdiği “rekabeti nispeten daha düşük” bu kelime gruplarına odaklanarak jenerik sorgulara kıyasla çok daha kısa bir süre içerisinde organik görünürlüğümüzün geliştiği bir grafik elde edebiliriz.
Dönüşüm Odaklı Bir Yaklaşım Benimsemek
Uzun kuyruklu (long tail) bir sorguda kullanıcının arama niyeti (search intent) genellikle daha nettir ve kullanıcı hedef odaklı hareket eder. Kullanıcının spesifik bir arama yapıyor olması da çoğu zaman daha yüksek dönüşüm anlamına gelir.
Bu durumu bir örnekle açıklamak istersek; ayakkabı > spor ayakkabı > nike spor ayakkabı > nike air force > Nike Air Force 1 ’07 sorgularını inceleyebiliriz. Tahmin edilebileceği gibi nike air force 1’07 gibi hedef odaklı bir sorguyu arayan kullanıcının potansiyel müşteriye dönüşme ihtimali, spor ayakkabı sorgusunu search eden bir kullanıcıya kıyasla daha yüksektir.
Performanslı Web Sayfaları Yaratarak Internal Link Akışını Geliştirmek
Özellikle arama motoru botlarının değerleme düzeyi ve kullanıcıların arama eğilimleri itibariyle ayrı bir web sayfası olarak konumlandırarak long tail sorguları hedefleyebileceğimiz alanları tespit ederek akış içerisindeki performanslı sayfa sayımızı artırabilir, related alanlardan aldığımız trafik ile jenerik sorguları hedeflediğimiz web sayfalarımızı besleyebiliriz.
Örneğin olarak köpek dostlarımız için konaklama hizmeti sunan bir işletmenin blog alanında yer verdiği “Köpekler Süt İçer Mi?, Köpekler Yoğurt Yer mi? Ya da Köpeklerde Kusma” sayfaları gösterebiliriz. Birçok farklı long tail sorguda performans kazanan bu sayfa yapılarını web sitesinin genel görünürlüğünü iyileştirmek adına dayanak noktası olarak kullanmak ve internal link akışını geliştirmek, hiç şüphesiz SEO’da fark yaratabilecek değerli çalışma alanlarından biridir.
SERP’deki Fırsatlardan Yararlanarak Marka Bilinirliğini Desteklemek
Google algoritmalarının temel hedefi; kullanıcının arama niyetine bağlı olarak search ettiği kelimede ihtiyaç duyduğu sonuçları mümkün olan en doğru ve hızlı şekilde göstermektir. Algoritma güncellemelerinin arkasında yatan temel nokta her zaman budur.
Bir önceki satırlarda da belirttiğimiz üzere long tail sorguları search eden kullanıcıların arama niyeti büyük ölçüde şekillenmiştir ve hedef odaklıdır. Bu bağlamda Google da çoğu zaman long tail sorguları search eden kullanıcılara doğrudan yanıt vermeyi tercih eder ve bunun için Featured Snippet (Zero Position – Sıfırıncı Pozisyon) alanını kullanır. Çok yüksek oranda informational intent’e sahip search’lerde karşılaştığımız Featured Snippet ile Google’ın amacı, kullanıcıya aradığı bilgiyi anında sunmaktır.
Long tail sorguların daha düşük rekabete sahip olduğunu ve doğru içerik kurgusu ve sayfa yapısı ile bu sorgularda nispeten kısa bir zaman periyodu içerisinde görünürlük kazanabileceğimizi düşünürsek, arama sonuçları sayfasındaki sıfırıncı pozisyon fırsatının marka bilinirliğini belirgin ölçüde destekleyecek ve brand algısını güçlendirecek bir araç olduğunu net bir şekilde görebiliriz.
Özellikle bir ya da birkaç markanın domine ettiği sektörlerde bu markaların odaklanmadığı düşük rekabete sahip uzun kuyruklu kelime gruplarında görünür olarak jenerik sorgulara kıyasla çok daha düşük bir efor ve maliyetle hedef kitlemizin markamız ile tanışmasını sağlayabiliriz.
Long Tail Sorgular Nasıl Tespit Edilir?
SEO Stratejimizi ve bakış açımızı geliştirmek ve fark yaratmak adına kullanabileceğimiz long tail sorguları Ahrefs, Keywordtool.io, Semrush, Seomonitor ve KeywordPlanner’ın yanında Google’ın search önerilerini ve SERP (Search Engine Result Page) yapısını kullanarak da tespit etmemiz mümkünüdür.
Ahrefs Keyword Explorer
Ahrefs’i kullanarak belirli bir konu özelinde search edilen long tail sorguları tespit etmek adına;-
- Ahrefs’e giriş yaptıktan sonra Keyword Explorer alanına gelmeli ve long tail sorgularını tespit etmek istediğimiz ana sorguyu search etmeliyiz. Burada mümkün olduğunca fazla çıktığı ve veriyi kapsayan bir çalışma yapabilmek adına genel sorgular üzerinden hareket etmek gerekir.
Örneğin; implant tedavisi değil de implant üzerinden ilerlemek gibi. Yine sağ alttaki search butonunun yanında yer alan bölümden keyword research yapmak istediğimiz ülkeyi de seçebilir ve kullanıcıların arama eğilimlerini farklı lokasyonlarda inceleyebiliriz.
- Search ettiğimiz sorguyla ilgili karşımıza çıkan tüm sorguların yer aldığı kümede “Word Count” filtresi kullanarak uzun kuyruklu sorguları ayrıştırmalıyız.
Burada min ve max değerlerinde hareket edebileceğimiz bu filtrede minimum değer stratejimizin kapsamında ve hiç şüphesiz ilgili sorgu kapsamındaki arama eğilimlerine bağlı değişkenlik gösterse de bir sorgu çoğu zaman en az üç kelimeden oluşuyorsa long tail olarak nitelendirilir. Dolayısıyla Word Count filtresinde Min: 3 olarak ilerlediğimizde hedeflediğimiz alana ilişkin long tail sorguları görüntüleyebiliriz.
Keywordtool.io
Doğrudan KeywordPlanner’ın dataları ile beslenen keywordtool.io da long tail sorguları kullanırken tercih edebileceğimiz analiz araçlarından biridir.
Keywordtool.io’da Ahrefs’den farklı olarak maalesef Word Count noktasında detay bir filtre atarak veri kümemizi belirli bir alanda sıkıştıramıyoruz. Burada da Ahrefs’e benzer şekilde ana sorgumuzu search ettikten sonra tool’un verdiği eşleşen (match) ve ilişkisel (related) sorguları kullanarak uzun kuyruklu sorguları tespit edebiliriz.
Google Search Önerileri
Google, arama çubuğunda herhangi bir sorguyu oluşturmaya başladığımız anda aradığımız bilgi, hizmet ya da ürüne ulaşmamızı kolaylaştırmak yani search’e yardımcı olmak adına sorgumuzu farklı alternatiflerle tamamlar.
Burada karşımıza çıkan ve Google’ın search edebileceğimizi düşündüğü related sorgular aynı zamanda kullanıcıların ilgili alandaki arama eğilimleridir ve bu yönü itibariyle değerli long tail sorgular olabilir.
Google İlgili Aramalar
Google’da herhangi bir sorguyu search ettiğimizde SERP (Search Engine Result Page – Sonuç Sayfası) sonunda Google’ın aradığımız sorguyla ilişkili farklı sorgulara yer verdiğini görürüz.
Bu widget’ın hedefi, kullanıcıların search etme ihtimali olan sorguları tahminlemek ve gezinme deneyimini iyileştirmek adına farklı alternatifler sunmaktır. Dolayısıyla Google’ın makine öğrenmesinin verdiği bu çıktıları anlamlı ve değerli veriler olarak değerlendirerek long tail sorguları tespit etmede rahatlıkla kullanabiliriz.
Örneğin; kanal tedavisi sorgusunu search ettiğimiz “başarısız kanal tedavisi nasıl anlaşılır, kanal tedavisi mi dolgu mu, kanal tedavisi nasıl yapılır ve kanal tedavisi acıtır mı” sorgularının dikkat çektiğini görüyoruz.
Kullanıcılar Bunları da Sordu
Google’ın kullanıcıların arama eğilimlerini dikkate alarak şekillendirdiği ve zaman zaman da kişiselleştirdiği “Kullanıcıların bunları da sordu” alanı, bir konu ya da keyword etrafında şekillenen long tail sorguların tespit edilmesinde değerli bir kaynaktır. Örneğin; “hamilelikte diş ağrısı” sorgusuna bakarsak:
Long Tail Keyword’lerde Performans Ölçümleme ve Analiz
Long tail keyword’leri SEO stratejimizde hangi anda, nereden ve ne ölçüde konumlandırabileceğimize baktıktan sonra bu stratejinin iş sonuçlarını takip etmeye bakalım.
Aslında burada SEO stratejisinin bütününün performansını ölçümlemeden farklı bir bakış açısı yok. Yalnızca verileri long tail özelinde almalıyız. Bunun için de çeşitli filtreler kullanabiliriz.
Şimdi bu ölçümleme ve analiz tekniklerinden bahsedeceğim.
1- First party data’yı takip etmek her zaman önceliğimiz. Dolayısıyla Search Console ile başlıyorum.
Regex kullanarak kelime sayısı özelinde veri alabiliriz. Örneğin; web sitemin görüntüleme ve tıklama aldığı 3 ve daha fazla kelime barındıran search’leri görmek istiyorum. Bunun için ^(\S+\s+){2,}\S+$ regex’i kullanmalıyım.
Regex’i ihtiyacınıza bağlı düzenleyebilirsiniz. Kelime sayısı 3-5 arası olan sorguları görmek için kullanmanız gereken regex; ^(\S+\s+){2,4}\S+$
Aldığımız çıktıları iki şekilde kullanmak mümkün.
- İlki; odaklanabileceğimiz long tail keyword havuzunu genişletmek. Gözden kaçan sorguları yakalamanın en iyi yolu belirli aralıklarla console verilerini taramaktır. Bu tekniği kesinlikle tavsiye ederim.
- İkincisi ise halihazırda performans gelişimine odaklandığımız havuzun bütünündeki değişime bakmak. Tabi burada sorgu özelinde takip ihtiyacı da devreye giriyor.
Console’da doğrudan hedeflediğimiz sorguların performanslarına da bakmak mümkün elbette. Bunun için de basic regex’ler ya da filtreler kullanılabilir. Havuzu dilediğimiz kapsamda görebiliriz.
2- Genel görünümü Console’dan aldıktan sonra özelleştirilebilecek hedeflerden bahsedelim. Eğer bir sıralama takip tool’u kullanıyorsanız (en popülerlerinden biri olan Seomonitor gibi), bu tool’da hedeflediğiniz long tail kelimeler için özel klasörler açarak SEO görünürlüklerini takip edebilirsiniz.
Özellikle farklı alanlara yönelik takip yapmaya ihtiyaç varsa bu yaklaşım işi kolaylaştırıyor.
Bir e-ticaret sitesinin SEO stratejisinde kategori bazlı long tail performansı takip etmek buna iyi bir örnek. Sitenin kapsamı genişledikçe veriyi daha iyi okuyabilmek adına sınıflandırma ihtiyacı ortaya çıkıyor.
Seomonitor’u baz alarak devam edelim. Long tail sorgular için açtığınız klasörlerin her birinin alt toplamdaki görünürlük değişimi, rakiplerinizin bu sorgulardaki performansları ve elbette sorgu özelindeki position değişimlerini alarak stratejinin ne ölçüde başarıya ulaştığına ilişkin değerli bir çıktı elde edebilirsiniz.
Yine özellikle gelişim görülmeyen noktaları tespit etmek ve bu alanlara yönelik özelleştirilmiş aksiyon planları yaratmak da önemlidir.
First party data’dan devam edelim ve raporlamadan bahsedelim.
3- SEO ile kıyısından köşesinden ilgileniyorsanız Looker Studio’yu duymuşsunuzdur. Raporlarda basit bir filtre ile long tail’leri ayrıştırabiliriz. Console için yazdığımız regex’i kullanıyoruz.
Looker raporlarımda mutlaka long tail’leri konumlandırıyorum. Sizlere de tavsiye ederim.
Akışta o ay performans aldığımız long tail sorguları gösteriyorum. Bunun için 3 ve daha üzeri kelime sayısına sahip olan sorguları ayrıştıracak bir sorgu filtresi kullanıyorum. Yine aynı filtre ile geçen ay ve yıla kıyasla bu alandaki değişimleri de görüyorum. Çok hızlı bir görünüm almak adına değerli.
Buraya kadar Search Console, Rank Tracker Tool ve Looker Studio’da long tail sorguların performanslarını nasıl izleyebileceğimize baktık.
Şimdi ise Ahrefs ve Semrush gibi yaygın kullanılan ve hemen her SEO uzmanının elinin altındaki tool’lardan long tail’leri ayrıştırmaya bakacağız.
Peki bu ne işimize yarayacak? Yani bunu görmeye gerçekten gerek var mı?
Kendi web sitemiz için hayır, rakiplerimiz için kesinlikle evet. Devam.
4- Ahrefs ve Semrush’da long tail’leri ayrıştırmak çok kolaydır. Bu yaklaşımın hedefi ise rakiplerimizin pozisyon kazandığı ve trafik aldığı long tail’leri tespit etmek ve match olanlara gitmektir.
Ahrefs’de Word Count filtresi işimizi görüyor. From-to mantığı ile çalışan bu filtreyi dilediğimiz kelime sayısına ilişkin veri çekmek adına kullanabiliriz.
Semrush da aynı filtreye sahiptir. Advanced filters altında Words count’u kullanarak dilediğimiz kelime sayısına gidebiliriz.
Her iki tool’da da istediğimiz veriyi almak çok kolay. Buraya kadar gayet iyi. Veriyi nasıl kullanacağımızla devam edelim.
SEO’da hedeflerimizden biri ve işin doğal bir sonucu rakiplerin organik trafiklerini kırmak ve pazardaki paylarını daraltmaktır. Long tail’ler bu noktada müthiş iş yapar.
Rekabetin nispeten daha düşük olduğu bu sorguları hedefleyerek hem ilk anda anlamlı bir trafik yakalayabilir ve yüksek rekabetli sorgulara kanalize olduğumuz web sayfalarını besleyebiliriz.
Tüm bunları eğer iyi bir takip mekanizması yoksa rakiplerin radarına takılmadan yapmak da işin bir diğer tarafı.
Agresif bir rekabet ortamına girmeden yani stratejiyi, bütçeyi ve eforu zorlamadan ilerleyebiliriz. Bu da eforu doğru noktaya aktarma fırsatı sunar ki zaman ve bütçenin müthiş değerli olduğu SEO’da harika bir nefes alanı yaratır.
Bu bölümü noktalamadan önce dönüşüm takibinden de bahsetmek istiyorum. Yani hangi long tail sorgu bana dönüşüm getiriyor? Bu sorgulara gerçekten yatırım yapmaya değer mi? Sıklıkla söylendiği gibi long tail sorgularda dönüşüm oranları gerçekten istisnasız tüm sektörler için yüksek mi?
5- Önce son sorudan başlayalım. Kişisel deneyimlerim ve takip ettiğim case’ler itibariyle, evet, long tail sorgularda dönüşüm oranları kesinlikle daha yüksek. Mantıklı, öngörülen ve veri ile de desteklenen bir çıktı. Burada herhangi bir sorun yok.
Sorun, hangi long tail sorgunun dönüşüme daha yakın olduğunu tespit edebilmekte. Bu veriyi toplamak da oldukça kolay. Tabi bunun için GTM ve GA4 yetkinliklerine ihtiyaç var. Web’de binlerce açık kaynak var. Event kurulumları, goal tanımlama ve funnel oluşturma gibi işleri anlatan. Bunlardan yararlanmak mümkün. Benim tavsiyem süreçleri uzmanına bırakıp iyi bir Analytics uzmanından destek almak olur.
Bu aksiyonları tamamladıktan sonra Analytics ve Search Console’u bağlıyoruz. Console’a akan datayı Analytics’de de görecek ve dönüşüm olarak işaretlediğimiz etkinlikleri sorgu bazında inceleme fırsatı yakalayacağız.
Veriyi Looker’a çekip blend bir source oluşturarak dilediğimiz segmentasyonlar üzerinden ilerleyebiliriz.
Böylelikle hangi sorgu ne kadar dönüşüm getiriyor? Benzer sorgulara yatırım yapmaya değer mi? Long tail’lerin SEO’nun conversion kısmındaki katkısı nedir? Sorularının yanıtlarını alabiliriz.
Ölçümleme kısmını kapatmadan önce kısaca toparlayalım ki kafa karışıklığı yaşamayalım istiyorum.
Search Console, Rank Tracker Tool, Looker Studio, Ahrefs-Semrush ve Analytics-Console entegrasyonlarını inceledik buraya kadar.
Console, Looker ve Analytics, first party data’yı incelemek adına kullandığımız alanlar. Ahrefs-Semrush ikilisinden third party veriyi bakıyoruz ve rakiplere ilişkin detayları alıyoruz. Rank Tracker Tool da kesişim noktasında yer alıyor.
Tüm bu verileri yeni odak noktaları belirlemek, rakiplerin odaklandığı alanlara gitmek, bu alanlardaki mevcut performansımızı tespit etmek ve performans gelişimini ya da negatif giden noktaları izlemek adına kullanıyoruz.
Şimdi ise tüm bu topladığımız verileri ve kelime gruplarını Google Ads’de nasıl konumlandıracağımızdan bahsedeceğim.
Ads ve SEO entegrasyonunun sağlayabileceği potansiyel katkılardan bahsedecek ve bütçeyi ve eforu doğru yönetmenin fark yarattığı noktalara dikkat çekeceğim.
Hız kesmeden devam edelim.
Long Tail Kelimelere Reklam Stratejilerinde Nasıl Yer Verebiliriz?
Long tail sorguların tüm bu potansiyel katkılarını bir arada düşündüğümüzde, zihnimizde şu sorunun belirmesi gerekiyor; bu kelime gruplarına neden Google Ads kampanyalarında yer vermiyorum?
Ads’deki sıralı ve geniş eşleme stratejileri, bir ölçüde long tail sorguların kampanyalar içerisine dahil edilmesini sağlıyor.
Burada dikkat çekeceğim nokta, bu sorgulara özel kampanyaların yaratılması ve bunu yaparken SEO’nun vereceği data’lardan beslenmek ve her iki kanalda da aynı anda performans gelişimi hedeflemek olacak. Tabi kullanıcıyı anlamak da işin diğer bir boyutu.
İşe her projenin ayrı ihtiyaç, hedef, beklenti, kaynak ve kapsamları olduğu kabulü ile başlamalıyız.
Bu örneği sıklıkla veriyorum. Yüzlerce kategorisi ve binlerce ürünü olan bir e-ticaret sitesinde tüm kırılımlar için long tail’leri ayrıştırmak, strateji içerisine anlamlı bir şekilde dahil etmek ve spesifik performans gelişimleri hedeflemek neredeyse imkansızdır ve anlamsız bir efordur.
Hedefi doğru belirlemek, iş çıktılarının da istediğimiz düzeyi yakalamasını sağlar. Dolayısıyla önce bu operasyon için ne kadar kaynak ayırabileceğimizi belirleyecek ve elbette Ads tarafındaki genel strateji ile aynı noktaya geleceğiz.
Anlamlı geri dönüş alabileceğimiz ve performans gelişimi hedeflemenin doğru olduğu alanı ve bu alanda odaklanabileceğimiz sorguları belirliyoruz ilk adımda.
İkinci adımda bu sorgulardaki mevcut durum performansımız nedir? Rakipler bu sorgulardan ne kadar pay alıyor? Sorgulardaki performans gelişimi ile organic search kırılımında nasıl bir katkı sağlayabilirim? Sorularına yanıt veriyoruz.
Sonrasında bu sorguları SEO stratejimiz içerisine dahil ederek gelişim hedeflemeye başlıyoruz.
Tam bu aşamada, ilgili sorgular için Ads’de özelleştirilmiş kampanya ve/veya kampanyalar oluşturuyoruz.
Burada kritik birkaç nokta var; havuzu mümkün olduğunca geniş tutmak çok önemli. Diğer taraftan şu soruların yanıtlarını almak gerekiyor. Kullanıcılar bu sorgusu ararken ne hedefliyor? Ne görmek istiyor? Kullanıcıyı nereden yakalayabilirim?
Long tail sorgular, amacı büyük ölçüde belli eder. Tüm bunları anlamlı bir veri analizinden geçirerek kullanıcının gerçekte ulaşmak istediği nokta, görmek istediği ürün, edinmek istediği bilgi ya da ihtiyaç duyduğu yönlendirmeyi büyük ölçüde tahminleyebiliriz.
Kullanıcıyı anladığımızda ise doğru kampanya kurgusuyla bu istence yanıt verebilir, böylelikle doğru sorguda, doğru kanaldan ve doğru anda hedef kitleye ulaşarak maksimum performans hedefleyebiliriz.
Kampanyalarda en basit başlık ve açıklama alanlarından site link’lere, promosyon kodu vb. detaylara kadar tüm süreci bu bakış açısı ile inşa etmeliyiz.
Organic ve paid search’de long tail’lere aynı anda gitmek SERP dominasyonu ve CTR gelişimini de tetikleyecektir.
Sayfa yapılarının ihtiyaç halinde tüm bu sorguları cover edecek yapıya getirilmesi, reklamların performansını da doğrudan etkiler.
İki kanalı tek bir potada eriterek belirli bir hedefe gitmek, know how’ı da geliştirecek ve rekabetçi bir strateji ortaya koyacaktır.
Son adımda ise performansı izlemek ve aldığımız ya da alamadığımız katkıyı raporlayarak stratejide müdahale edilmesi gereken alanları netleştirmek kalıyor.
Bunları nasıl takip edebileceğimize bir önceki alt başlıkta değinmiştim.
Çıktılar, stratejinin ne ölçüde çalıştığını gösterir. Veriye kısmen dayandırılan bir fikirden yola çıkarak iş çıktılarını somut bir hale getirmek ve öğrenme sürecini geliştirmek, performans gelişimine giden yolda değerli bir bakış açısıdır.
Bugünlük bu kadar, bir içeriğin daha sonuna geldik.
Sizler için fayda üreten ve farklı bakış açıları ve teknikler kazanmanızı sağlayan bir içerik olduğunu umuyorum.
Geri bildirimleriniz benim için çok değerli. Yorumlarınızı bekliyorum.