Web Terimleri

Localhost Nedir? Nasıl Kurulur?

Web sitelerinin alan adları gibi IP adresleri bulunur. Web kullanıcıları belirli bir siteyi ararken IP adresi yerine alan adını kullanır (erentcolak.com.tr gibi).

Bunun temelinde birden fazla sayıdan meydana gelen bir dizilimin, anlamlı bir birleşime kıyasla daha zor hatırlanması ve akılda tutulması yer alır. Localhost ise varsayılan IP adresi 127.0.0.1 olan kendi bilgisayarınızı ifade etmek için kullanılır.

Localhost Nedir?

Localhost Nedir?

Localhost, en basit tanımıyla bilgisayarınıza verilen addır. Genel kabul gören localhost IP adresi 127.0.0.1 şeklindedir.

Kendi bilgisayarınız tarafından kullanılan ve yerel bir sunucu olan localhost, IP adresini kullanarak bilgisayarınıza bağlanmanıza olanak sağlar. Var olan localhost IP adresi tamamen benzersiz ve kişiseldir. İnternet üzerinden ilgili IP adresini satın almak mümkün değildir.

Localhost Ne İçin Kullanılır?

Localhostun en temel kullanılış nedeni güvenliktir. Ağ mühendisleri, yazılımcılar ya da geliştiriciler, çalışmalarını internette yayınlamadan (yani canlıya çıkarmadan) localhost ile test edebilir.

Örneğin; bir web tasarımcısı, geliştirdiği web sitesini canlıya almadan önce son kontrolleri yapmak isteyebilir. Canlıya almadan kontrol gerçekleştirme işlemi localhost ile mümkün kılınır.

Localhost’un Avantajları

Ağ mühendislerine ve yazılımcılara mevcut cihazlarına uzaktan bağlanıyormuş gibi kullanım imkanı yaratan localhost, birçok avantajı bünyesinde barındırır. Localhostun avantajları aşağıdaki gibidir;

  • Web geliştiricileri, localhost ile web sitelerindeki gerekli değişiklikleri canlıdaymış gibi gerçekleştirebilir.
  • Localhost avantajları arasında geliştiricilere test özerkliği sunmak yer alır.
  • Localhost tamamen ücretsizdir. Web site gelişimi esnasında alan adı ve hosting masraflarının ertelenmesi localhost ile mümkün kılınır.
  • Uygulamaların internet bağlantısına olan bağımlılıkları localhost ile kırılır.
  • İnternet gerektirmemesi daha güvenli bir kullanım avantajı yaratır.

Localhost Nasıl Kurulur?

Localhost, programların test edilmesi, hız testlerinin yapılması ve istenmeyen erişimlerin önlenmesi amaçlarıyla kullanılır. Localhost kurulumu aşağıdaki şekilde yapılabilir.

  • Windows “Başlat” düğmesine tıklanır.
  • “Denetim Masası ve Sistem Seçenekleri” sekmesine gidilir.
  • “Programlar” bağlantısı tıklanır.
  • Programlar sayfasında çıkan “Seçenekler” kısmına tıklanır ve “Windows Özelliklerini Aç veya Kapat” butonu seçilir.
  • Açma kapama butonu, bilgisayarda kurulu olan bütün programların listesini kullanıcıya sunar. Açılan listede “İnternet bilgi Hizmetleri kutucuğu işaretlenir ve açılan ekranda “Tamam” butonuna tıklanır. Böylelikle IIS kurulumu başlar. Kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayarı açıp kapatmak gerekir.
  • Bilgisayar yeniden başladıktan sonra web tarayıcısına http://localhost/ yazıp aratılır. Bu işlemle birlikte Localhost kurulumu gerçekleşir.

WordPress Localhost Nasıl Kurulur?

WordPress localhost kurulumu için aşağıda verilen adımları takip etmek mümkündür.

  • XAMPP resmi web sitesine giderek işletim sistemine uygun indirme seçeneği seçilir.
  • Dosya indirildikten sonra kurulum süreci başlar. Açılan ekranda zaten işaretlenmiş olan bazı kutucuklar bulunur.
  • MySQL ve phpMyAdmin dışındaki kutucukların onayları kaldırılır.
  • Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra sırasıyla “hoş geldiniz” bildirimi ve dil seçim sayfası açılır.
  • Dil seçiminin ardından açılan ekranda soru kutusu işaretlenerek “Bitir” butonuna tıklanır. XAMPP sonrasında otomatik olarak çalışmaya başlar.
  • XAMPP kurulumu sonrasında WordPress’in en son sürümü indirilir. İndirilen dosya kopyalanır.
  • XAMPP dosyasının indirildiği yerel dişte gidilerek .htdocs klasörü seçilir ve kopyalanan WordPress dosyası bu klasöre yapıştırılır.
  • Tarayıcıda yeni bir sayfa açılarak localhost/phpadmin sayfasına gidilir.
  • Yerel disk oluşturulurken kullanılan ismin aynısı bu sayfaya yazılır ve “Oluştur” düğmesine tıklanır. Veri tabanı bu sayede oluşturulmuş olur.
  • Tekrar tarayıcıda bir sayfa açılır ve localhost/ yerel diske verilen isim yazılır ve tıklanır. Bu sayfada WordPress kurulum sihirbazının çıkması gerekir. Kurulum sihirbazındaki yönergeler takip edilerek kurulum tamamlanabilir.

127.0 0.1 ve Localhost Arasındaki Fark Nedir?

Birçok bilgisayarda localhost ve 127.0.0.1 işlevsel olarak aynı kabul edilir. Bu iki kavram, eş anlamlı olarak kullanılır. 127.0.0.1’e ulaşmak için localhost kullanılır.

Localhosta Nasıl Girilir?

Localhost, üzerinde çalışılan bilgisayarı ifade etmek için kullanılır. Localhost ile bilgisayar sunucu görevi görür. Localhosta gitmek, localhost adresini bulmak için bilgisayarın IP adresini öğrenerek bu adresi girmek yeterlidir.

Localhost php.ini Dosyası Nerededir?

Localhost php.ini dosyası, php sürüm klasörü içerisinde yer alır. Birden fazla php sürüm klasörü bulunması halinde aktif olan klasörün tespit edilmesi gerekir.

Localhost Bağlanmayı Reddetti

Localhost bağlanmayı reddetti, bir tür hatadır. XAMPP kurulumu yapılırken MySQL ve Apache gibi servislerin başlatılmamış olması, localhost bağlanmayı reddetti hatası alınmasına sebep olur. Proxy kullanımı da bu hatanın alınmasına sebebiyet verebilir.

erentcolak

Merhaba, ben Eren. Lise yıllarında ilgi duymaya ve yakından ilgilenmeye başladığım blog ve web dünyasına 2017 yılında önemli bir adım attım. Üniversite yıllarımda başladığım bu macerada Kocaeli Üniversitesi Endüstri Mühendisliği lisans eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra yalnızca SEO dikeyinde değil dijital pazarlamanın tüm çalışma alanlarında doğrudan çalışma fırsatı buldum. SEO’yu yalnızca bir kariyer hedefi ve/veya son dönem trendleri ile beraber popüler olan bir çalışma alanı olarak görmüyor, danışmanlık verdiğim tüm markalarda istisnasız organik büyüme ve katma değer sağlama hedeflerine hizmet edecek detay stratejiler ile ilerliyorum. Profesyonel hayatımın dışında okumayı, izlemeyi ve yazmayı severim. Okuduklarımı ve izlediklerimi yazmak ise bana en keyif veren hobilerimdendir. Özellikle tarih, finans ve psikoloji ekseninde okumalar yapmak ve detayda ilgi duyduğum spesifik konuları yakından takip etmek benim için çok değerli. Günümün bir bölümünü mutlaka kedim Nuriye’ye ayırıyor, SEO operasyonlarına onu da dahil ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu