CDN Nedir? Ne İşe Yarar?
Açılımı Content Delivery Network olan CDN, en kısa tanımla bir içerik dağıtım ağıdır. Bu ağın en temel işlevi ise bir bilgiye erişmek üzere araştırma gerçekleştiren kullanıcıları, coğrafi açıdan kendilerine en yakın konumda bulunan sunuculara yönlendirmektir. Site hızının maksimize edilmesine etki etmesi itibariyle bu durumun arama motoru optimizasyonu çalışmaları açısından önemi büyüktür.
CDN Nedir?
CDN ya da bir diğer adı ile içerik dağıtım ağı, internet ortamında bulunan içeriklerin mümkün olan en hızlı şekilde dağıtılması ve kullanıcıya iletilmesi amacı ile geliştirilmiş olan sunucu grubunu iade etmek için kullanılır.
CDN ile birlikte internet ortamında yer alan sayfalar, videolar, resimler, HTML sayfaları ve javascript sayfaları dahil olmak üzere mevcut içeriğin yüklenmesi ve dağıtılması için gerekli olan kaynakların yüksek hızda aktarılması sağlanır. Söz konusu sunucu grubunun beraberinde getirdiği kullanım avantajının bu denli fazla olması ise, bugün elde edilmiş olan popülaritenin temelinde yer alır. Öyle ki, günümüzde var olan trafiğin büyük bir kısmını bu sunucu grubu kapsar.
CDN Ne İşe Yarar?
Temel itibari ile kullanıcıların coğrafi olarak kendilerine en yakın yerde bulunan sunuculara yönlendirilmesini ve hizmetlerini bu sunucular üzerinden temin etmelerini sağlayan CDN aşağıda verilen 3 temel unsur çerçevesinde avantaj sağlar.
Site Hızı
Günümüzde CDN’nin bu denli yoğun kullanılıyor olmasının başlıca nedeni site hızını arttırıyor olmasıdır. Bu durumu mümkün kılan ise, CDN sayesinde var olan dosyaların en yakın konumdan gönderiliyor olmasıdır. Çünkü verilerin en yakın konumdan gönderilmesi hem indirme hızında hem de gecikme süresinde olumlu sonuçlar meydana getirecektir.
Bir örnek üzerinden anlatıp konuyu pekiştirmek gerekirse; Türkiye’nin Trabzon şehrinde yer alan bir kişi, sunucusu İngiltere’de bulunan bir web sitesine giriş yapmak isterse biraz beklemek zorunda kalır. Bunun temelinde Trabzon ile İngiltere arasında var olan mesafenin fazla olması yatar. Oysa aynı kişi sunucusu İzmir’de bulunan bir web sitesine girmek isterse kısa süre içerisinde bu işlemini gerçekleştirir. Verilerin İzmir’den gelecek olması ve Trabzon ile İzmir arasındaki mesafenin nispeten daha kısa olması bu hususta etki meydana getirir.
Güvenlik
Özellikle DDOS saldırılarının engellenmesi açısından CDN büyük önem arz eder. DDOS, esas itibari ile bir siber saldırıdır. Bu saldırının temelinde ise bir hostun hizmetlerinin bilinçli bir şekilde aksatılması yatar. Bunun sonucunda ise asıl kullanıcılarının bir makine ya da ağ kaynaklarına ulaşması engellenir.
CDN hizmetinin temelinde ise DNS’lerin CDN hizmeti üzerine alınması yatar. CDN servisleri, DDOS saldırılarına karşı yüksek güvenlik yöntemlerine sahiptir. Bu güvenlik yöntemleri ise düzenli iyileştirmeler ve geliştirmeler ile desteklenmektedir.
Trafiğin Yönetilmesi
Özellikle e-ticaret siteleri, dönem dönem çeşitli kampanyalar gerçekleştirir. Gerçekeştirilen bu kampanyalar ise site trafiğinde ciddi bir artış meydana getirir. Bu yoğun trafik artışının olumlu yönleri olduğu gibi olumsuz yönleri de bulunur. Örneğin yoğun trafik artışı sebebi ile çökmeler ya da yavaşlamalar meydana gelebilir. CDN ile ise söz konusu dönemlerde mevcut yoğunluğun çeşitli sunuculara dağıtılması sağlanır. Bu sayede olası problemlerin önüne geçilir.
CDN Nasıl Çalışır?
Yukarıda verilen faydaları bünyesinde bulunduran CDN çalışma mantığı son derece basittir. Bunların adım adım şu şekilde ifade edilmesi mümkündür;
- CDN servisinin dünya geneline yayılmış fiziki sunucuları bulunur. Bu sunucular, sitenizde bulunan dinamik ve statik içerikleri belirli aralıklarla ön bellekler.
- Önbelleğe alınan dinamik ve statik veriler, sitenizi ziyaret eden kullanıcılara gönderilir. Ancak bu gönderim esnasında en yakın fiziksel sunucunun seçildiğinden emin olunur.
Ücretsiz Kullanılabilecek CDN’ler
Site hızı üzerinde doğrudan etki sahibi olması dolayısıyla internet sitelerinin SEO performanslarını da olumlu yönde etkileyen CDN’ler ücretsiz olarak da temin edilebilir ve bu CDN’leri aşağıda yer alan şekliyle detaylandırabiliriz;
CloudFlare
CloudFlare’den CDN hizmeti alan web site sahipleri, hem web site optimizasyonu imkanı elde eder hem de sitelerini güvende tutmuş olur. Sistemin Premium ve ücretsiz olmak üzere iki temel seçeneği bulunur. Beraberinde getirdiği avantajlar ise aşağıda verildiği şekilde ele alınabilir;
- 75 farklı veri merkezi vardır.
- DDoS koruması imkanı sunar.
- Ücretsiz SSL imkanı bulunur.
- WordPress entegrasyonu son derece kolaydır.
Amazon CloudFront
Amazon web sitelerinin CDN ağı olan CloudFront, beraberinde şu imkanları sunar;
- 1 yıl ücretsiz deneme imkanı,
- WordPress uyumluluğu,
- Çok sayıda veri merkezinin, farklı merkezlerde bulunuyor olması,
Microsoft Azure CDN
Ücretsiz olmamasına karşılık üye olunduğunda 200 dolarlık kredi hediye eden bir sistemdir. Bu bakiye ile ücretsiz bir deneme hesabı açmak ve sistemi test etmek mümkündür. Kullanıcı ara yüzü son derece basittir. Veriler, gerçek zamanlı analiz imkanı sunmaktadır.
CDN ve Web Hosting Arasındaki Farklar
Öncelikle web hosting paketlerinin aksine CDN uygulamanın bütün kodlarını barındırmaz. Bunun yerine içerikleri ön belleğine alır ve bu sayede sitenin performansının arttırılmasına yardımcı olur.
Web hosting, insanların talep ettikleri sitelere erişim sağlamasını mümkün kılmak amacı ile web sunucularını bir temel merkezde barındırır. Oysa CDN için durum tam tersidir. CDN, ön belleğine aldığı verileri farklı sunuculara aktararak sitenin dünya genelindeki yayın hızının arttırılmasını destekler.